Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldern Karin Botås är glad över det lilla som hänt och att det finns en förstudie framtagen för skolan. Foto: Maria Broberg/SVT

Fortfarande inget beslut om renovering av Färila skola

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat om den dåliga arbetsmiljön på Färila skola i Ljusdals kommun. Rektor, elever, lärare och föräldrar har alla vittnat om arbetsmiljöriskerna på skolan. Det gick så långt att delar av verksamheten tillfälligt stoppades av skolans skyddsombud. I höstas fattades ett efterlängtat beslut om att åtgärda bristerna på skolan.

Men innan skolan kan renoveras så behöver kommunen ha beslutsunderlag. En förstudie med olika alternativ blev nyligen klar, men i förstudien fanns det också med ett alternativ om att bygga ny skola, något kommunen inte beställt.

– En nybyggnad var aldrig aktuell. Någonstans fick uppdraget fötter och det blev också ett sådant alternativ. säger Pernilla Färlin (S), kommunstyrelsen ordförande.

Kommunen behöver fler förslag

I förstudien framgår också att en renovering skulle kosta lika mycket som en ny skola, något som Pernilla Färlin tycker låter märkligt.

– Vi behöver ha fler förslag innan vi kan besluta. Vi har avsatt pengar för renoveringen. Utifrån förslagen som finns så räcker inte de avsatta pengarna, vi kan låna upp pengar till resten men vi behöver först fler förslag.

Tillfälliga moduler ska komma på plats i höst

Nu ska Ljusdalshem ta in en kompletterande förstudie från en annan arkitekt. Under tiden så arbetar Ljusdals kommun intensivt med upphandling av tillfälliga moduler där mellanstadiet ska gå. I bästa fall är modulerna på plats i mitten av höstterminen.

– Det är många företag som har moduler så det borde inte ta så lång tid, men det ska dras fram vatten och avlopp och så vidare. Vi räknar på att det ska vara klart till mitten av terminen innan det blir vinter. Vi jobbar på så fort som möjligt. Vi måste ha en lösning, det finns inga alternativ.

Beslut om renovering kan dröja till årsskiftet

Enligt Pernilla Färlin var kommunen tvungen att invänta förstudien för att få fastställt i hur dåligt skick skolan var innan de kunde påbörja upphandlingen av moduler.

Förhoppningsvis finns fler alternativ för renovering klara på senhösten och senast årsskiftet.

– Vi kommer följa upp det på varje kommunstyrelse framåt för att bevaka framåt. När förslagen finns framme kan vi fatta beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.