Valdeltagandet blev 17,41 procent. Foto: Johan Nilsson, Petra Lindell/TT

Socialdemokraterna fortsatt största nomineringsgrupp i Uppsala stift

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna behåller sin ställning som största nomineringsgrupp i stiftsfullmäktige i Uppsala stift. Uppstickaren Himmel och Jord får ett mandat, medan Alternativ för Sverige inte lyckas komma in i stiftsfullmäktige, enligt de preliminära resultaten från rösträkningen.

Socialdemokraterna backar i antal röster men behåller sina 20 mandat från förra stiftsvalet. Näst största nomineringsgrupp blir Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) som går från 13 mandat till 14 mandat. Den nomineringsgrupp som ökar mest är Vänstern i kyrkan som dubblar sina mandat från två till fyra. Även nomineringsgruppen Öppen kyrka ökar med ett mandat från tre till fyra.  

Den nya nomineringsgruppen Himmel och jord, med fokus på miljöfrågor och klimatet, kom in med ett mandat. Medan rösterna från den andra uppstickaren, nationalistiska Alternativ för Sverige, inte räckte för att ge dem något mandat. 

Lägre valdeltagande i år

Valdeltagandet blev 17,41 procent, vilket är lägre än vid förra kyrkovalet 2017, då 19,42 procent av de röstberättigade deltog.

Här kan du se valresultatet.

Så här fördelas mandaten i kyrkomötet då 2 134 av 2 138 valdistrikt har rapporterat sina röster. Mandat efter 2017 års val inom parentes.

Socialdemokraterna: 70 (76).

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk): 48 (43).

Centerpartiet: 31 (34).

Borgerligt alternativ: 19 (22).

Sverigedemokraterna: 19 (24).

Vänstern i Svenska kyrkan: 18 (9).

Öppen kyrka: 13 (11).

Frimodig kyrka: 8 (10).

Miljöpartister i Svenska kyrkan: 8 (6).

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 7 (7).

Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk): 4 (7).

Alternativ för Sverige: 3 (-).

Himmel och jord: 1 (-)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet