Senast det byggdes en ny förskola i Storvik var för drygt 30 år sedan. Foto: SVT

Framtidens förskola tar form i Storvik

Uppdaterad
Publicerad

Senast det byggdes en ny förskola i Storvik var för drygt 30 år sedan. Nu håller en ny byggnad på att ta form och det är ett bygge som tar sikte på framtiden.

– Det är många barn som bor här och en del har inte plats på förskolan här i Storvik i dag utan får åka till Sandviken. Så vi behövde helt enkelt bygga ut förskolan, berättar Åsa Edsvik som är fastighetsingenjör på Sandvikens kommun.

Lokalernas utformning samverkar med verksamheten

Än dröjer det ett tag innan barnen kommer till nya Bullerbyns förskola. Men när nybyggnationen står färdig i höst kommer de och personalen att få hålla till i en byggnad som inte schablonmässigt liknar standardversionen av en förskola och där man ansträngt sig för att förena utformningen av lokaler med verksamhetens innehåll.

– Byggnaden genomsyras av en grundläggande förskolepedagogik, säger förskolechefen på Bullerbyns förskola Katarina Klinga.

Regnbågen förebild för färgsättning

Till exempel har fönstren olika former för att hjälpa barnen att förstå geometriska former och färgsättningen tar sin utgångspunkt i regnbågen för att åskådliggöra allas lika värde.

Byggnaden har ritats av Håkan Wikström, samma arkitekt som ritade den redan existerande delen som ska renoveras och byggas ihop med den nya delen. Bygget är beräknat att kosta 48 miljoner kronor och när allt är klart ska det finnas plats för mellan 150 och 160 barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.