En av de två männen som friades från dödsskjutningen i Söder i Gävle vill ha 500 000 kronor i skadestånd. Foto: Stefan Larsson/SVT

Friades från mord på gängledare i Gävle – vill ha en halv miljon i ersättning

Uppdaterad
Publicerad

En av de två män som i hovrätten friades för mordet på en utpekad gängledare på Söder i Gävle hösten 2021, vill nu ha en ersättning för sitt lidande på en halv miljon kronor.

Mannen, en 20-åring, satt frihetsberövad från mitten av november 2021 fram till den friande domen 30 augusti förra året. Han dömdes, tillsammans med en annan person, i Gävle tingsrätt för mord. Han friades sedan i hovrätten som tyckte att bevisningen mot de två männen inte räckte till för att döma dem. Nu begär mannen en halv miljon i skadestånd.

Mannens advokat motiverar det ovanligt höga beloppet med att den friade mannen bland annat hängts ut i media – med såväl bild och namn – som skyldig till ett mord som han sedan frikändes från. Det ska ha orsakat honom stort lidande och de negativa konsekvenserna av utpekandet anser advokaten kommer att pågå under en betydande tid framöver.

20-åringen har sedan den friande domen åtalats på nytt för att bland annat ha hotat en åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.