Kammaråklagare Birgitta Fernlund kommer inte överklaga den friande domen om djurplågeri mot Arlabonden i Hälsingland. Foto: Privat, SVT

Friande domen mot Arlabonden i Hälsingland står fast

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 maj i år meddelade Hudiksvalls tingsrätt att den lantbrukare som stått åtalad för djurplågeri på en Arlagård i Hälsingland frikändes. Den friande domen har väckt starka reaktioner, och under torsdagen kom åklagarens beslut att inte lämna in någon överklagan.

– Jag delar inte tingsrättens slutsatser om vilket underlag som krävs för att tingsrätten ska kunna konstatera att djurplågeri har förelegat men jag förväntar mig dock ingen ändring vid en hovrättsprövning. Jag accepterar därför utgången och har inte för avsikt att klaga på domen, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund i ett pressmeddelande.

Bristande bevis

I början av maj inleddes tingrättsförhandlingarna mot lantbrukaren och förundersökningen har fått kritik för att inte vara gedigen nog för en fällande dom. Bland annat menar rätten att det funnits bristade bevisning gällande den veterinärmedicinska utredningen av djuren på gården.

Enligt Birgitta Fernlund förtjänar förhållandena på gården att kritiseras. Hon säger också att de filmer som uppmärksammats i media har visat hur situationen på gården sett ut vid enstaka tillfällen och inte över en längre tid.

– När tingsrätten inte godtar uppgifter från en erfaren veterinär är det heller inte rimligt att anta att den skulle ha accepterat material från privatpersoner till grund för sitt ställningstagande i målet, säger hon i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet