Arkivbild: Jägare på pass Foto: Jessica Gow/TT

Fritt fram för årets björnjakt

Publicerad

Kammarrätten har nu avgjort frågan om licensjakt på björn i höst. Det var Naturskyddsföreningen i Gävleborg som överklagat Länsstyrelsens beslut om att licensjakt på 25 björnar i höst.

Beslutet inebär att jakten på björn får genomföras inom två anvisade jaktområden där sojm mest 5 respektive 20 björnar får skjutas under perioden 21 augusti 2016- 15 oktober 2016.

Jaktområdena är fördelade i ett västligt respektive ett östligt delområde. Gränsen mellan områden går längs väg 83 t.o.m. Lilltjära strax söder om Kilafors samt längs väg 272 från Lilltjära till Dalälven.

Hävdar att det blir för få björnar i länet

Naturskyddsförening har hävdat att Länsstyrelsens beslut strider mot den svenska jaktförordningen och EU:s art- och habitatdirektiv.  

”Jaktbeslutet innebär att totalt 25 björnar kan fållas, vilket innebär att beslutad förvaltningsnivå om 360 individer, som redan underskreds år 2015, kommer att underskridas ytterligare vid beslutad jakt”

Länsstyrelsens motivering för jakt

Länsstyrelsen motiverar beslutet om licensjakt med att en ökad björnstam kan öka risken för skador på tamdjur och innebära negativa socialekonomiska konsekvenser. Man gör det det utan att närmare precisera vare sig konsekvensernas omfattning eller verkliga kostnader för uppkomna skador.

Avvisar överklagandet

Kammarrätten och tidigare Förvaltningsrätten godkänner alltså i sina domar den licensjakt som beslutats av Länsstyrelsen Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer