Jennie Johansson har haft sin stuga i området sedan 1998. Hon är med i den nybildade föreningen Nej till vindkraft på Galmsjömyran. Foto: Anders Sundin/SVT

Protester mot rekordhöga vindkraftverk i Galmsjömyran

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften måste öka kraftigt för att regeringen ska klara målet på 100 procent förnybar elproduktion 2040. Men det sker inte utan motstånd – få boende vill ha vindkraftsparkerna i sin närmiljö.

Sedan i slutet av förra året har de boende kring Galmsjömyran i Sandvikens kommun på gränsen mot Dalarna drivit opinion mot planerna på vindkraftverk i området. I maj bildade man den ideella föreningen ”Nej till vindkraft på Galmsjömyran” för att samla alla olika intressenter som finns i området.

– Vi måste göra det här för att få våra intressen tillvaratagna, annars kommer inte all nödvändig information fram till politikerna som tar besluten om det här, säger Jennie Johansson.

Vindkraft i Gävleborg

Hon är kassör i föreningen och har en stuga i området sedan drygt 20 år tillbaka.

”Går samman”

Det handlar om 40 verk som är upp till 280 meter höga i det 21 kvadratkilometer stora området väster om Storvik i Sandvikens kommun, som också sträcker sig in i Falu kommun.

– När vi går samman får vi mod och stöd av varandra att våga ta kontakt med kommuner, myndigheter, företag och förmedla det som vi upplever, säger Jennie Johansson.

Området där Njordr vill bygga 40 vindkraftparker i västra Sandvikens kommun. Några kommer att hamna i Falu kommun. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet