Foto: Google

Bollnäsbo slår larm: ”De kastar blodiga tamponger och käftar emot”

Uppdaterad
Publicerad

Ett ungdomsgäng drar sedan början av sommaren runt i centrala Bollnäs och vandaliserar hus och skrämmer boende. Nu slår en man larm till kommunen.

– Det är en desperat situation, säger han till SVT Gävleborg.

Det började i juni, berättar Bollnäsbon. En ungdomsgäng rör sig i de centrala delarna av staden, ofta i anslutning till Kulturhusets lokaler. De kastar föremål på hus och skapar otrygghet för dem som bor i området.

– Oftast är det grabbar som är mellan 13-17 år, mellan tre och åtta personer åt gången. De bara drar förbi och så smäller det till på fasaden. Det är relaterat till verksamheten i Kulturhuset. Biblioteket har blivit ett tillhåll för ett antal ungdomar som bråkar och ställer till jävelskap. De har kastat blodiga tamponger från damtoaletten och käftar emot när personalen försöker säga till.

LÄS MER: Nödrop från gävlekonditori om ungdomsgäng

Den boende som SVT talar med har varit i kontakt med olika anställda inom kommunen, som han säger bekräftar bilden av att något förändrades i somras.

– De hade dramatiska saker att berätta. Det är ett gäng som inte har något annat för sig än att dra omkring och ställa till jävelskap.

LÄS MER: Ungdomar trakasserade flera med raketer och smällare

Den boende vände sig i torsdags till kommunen för att få hjälp, och han har redan varit i kontakt med polisen.

– Just nu vill vi bara flytta, beskriver han sin och familjens känslor inför situationen.

SVT har talat med Annamaria Björklin, bibliotekschef, som hänvisade frågor om situationen till kulturchefen, Helén Blomqvist. Denne gick inte att nå under fredagseftermiddagen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.