Mohammed och Sumeias barn skrattar tillsammans under en fikastund. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Gärdet är rikast på riktigt

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

SVT Gävleborg har den senaste veckan publicerat en rad artiklar om ekonomisk utsatthet på Gärdet. Reportern Amanda Alvarsson tillbringade fyra veckor i området – det här tar hon med sig.

Amanda Alvarsson

Reporter

Människorna i Norrlands fattigaste område är de rikaste jag någonsin träffat. I pengamått mätt är Sverige ett av världens rikaste länder, men jag tycker att vi helt och hållet har tappat bort vad som faktiskt är värt någonting – samhörighet och gemenskap. Homo sapiens mest grundläggande behov.  

Som stark individualist blev jag på Gärdet påmind om kraften och värmen som genereras när människor inkluderas. Kalla Sverige måste våga bli påmint om det självt också. Människorna där efterlyser vårt intresse och vår närvaro – lyssna på Haifaa som efterfrågar fler kvinnor med svensk bakgrund på kvinnoföreningen. Det är vi som måste integrera oss själva med människorna på Gärdet för att förstå vad som är viktigt – inte tvärtom.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Ansvaret ligger på alla

Människorna jag mött, oavsett hudfärg och oavsett saldo på banken, värdesätter samhörighet och gemenskap. De gick ihop för att skydda Sumeia och Mohammeds barn när familjen riskerade att bli vräkta. De välkomnade och bemötte mig med värdighet, värme och förståelse. Något vi svenskar vägrar att erbjuda dem tillbaka.  

Ansvaret ligger på oss alla. Varenda individ i det här landet vinner på ett mer jämställt och mångfacetterat civilsamhälle där vi alla i slutänden anses vara det vi faktiskt är. Homo sapiens. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Mer i ämnet