Seywan Saeedian blir Gävles andra fristadskonstnär. Foto: Veronica ThuressonGävle kommun.

Gävle blir fristad åt hotad konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Gävle blev 2016 först i världen med att bli fristad åt en bildkonstnär. Nu har Gävles andra fristadskonstnär anlänt tillsammans med sin familj.

– Mitt första intryck är att Gävle är en väldigt vacker stad. Jag och min familj är väldigt tacksamma över möjligheten att vara här, säger Seywan Saeedian i ett pressmeddelande.

Ska värna om yttrandefriheten

Från och med nu i oktober, och två år framåt, blir Gävle en fristad för honom. Tanken med fristadsprogrammet är att värna om yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd konstnär möjlighet att utöva sitt yrke i trygghet.

Hämtar inspiration från kurdistan

Seywan Saeedian håller på med flera olika konstformer – han skapar skulpturer, målar, fotar och skapar illustrationer.

Inspirationen hämtar han från sitt kurdiska arv och hans verk har ställts ut på ett flertal platser i Iran, Irak och Turkiet.

Bor i Gävle med sin son

Hans fru arbetar som illustratör och grafisk designer och har publicerat över 20 barnböcker på kurdiska. Paret kommer att bo i Gävle med sin sjuårige son.

Gävles tidigare fristadsstipendiat, bildkonstnären Issa Touma, verkade i Gävle fram till augusti 2018. Under åren som stipendiat arrangerade han två utställningar samt tre Art Camp tillsammans med Gävle konstcentrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer