Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Birgitta Lassgård och Maria Uhr vid socialtjänsten berätta om bristen på familjehem och vad det kan bero på. Foto: Sabina Pettersson/SVT

Gävle kommun har brist på familjehem: ”Ekvationen går inte ihop”

Publicerad

Det är svårt att hitta passande familjehem i Gävle för barn som behöver det. En allt mer upptagen livsstil tros bidra till svårigheterna att hitta nya hem åt barnen.

Det är har under många år varit svårt att hitta familjehem till alla barn som behöver det. Men trots olika försök med rekrytering så förändras läget inte till det bättre utan snarare till det sämre.

– Det senaste året har det svalnat betydligt, men ansökningar för att få familjehem blir fler men intresset för att bli familjehem minskar, så den här ekvationen går inte ihop för oss, säger Birgitta Lassgård, enhetschef på Socialtjänsten. 

Upptagen livsstil

Den allt mer upptagna livsstilen som vi svenskar lever tror man är en bidragande faktor till varför det ser ut som det gör.

– Det är ganska fullspäckade scheman i många familjer, så räcker tiden till att ta emot ett barn i det här fullspäckade schemat? säger Maria Uhr, familjehemssekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer