Helene Åkerlind (L), kommunalråd, och Mikael Hallqvist, berättar att upphandlingen tar sitt avstamp i kommunens näringslivsprogram och miljöstrategiska program. Foto: Per Rinaldo / SVT

Flera kan dela på kakan i Gävles upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar Gävle kommuns upphandling av kost- och städtjänster. Upphandlingen är en av de större som görs i kommunen och leverantören – eller leverantörerna – som matchar kraven kan göra sig en ordentlig hacka: 170 miljoner kronor.

Sedan 2004 har Sodexo skött städningen och gjort maten på skolor och äldreboenden i Gävle kommun. De har varit en av få leverantörer som kan leva upp till kommunens krav.

Bland annat att kunna tillaga mat i storkök så att maten räcker till.

Nytt för i år är att kommunen bryter ner upphandlingen i mindre delar. Där företag tidigare varit tvungna att kunna erbjuda både mat och städning kan nu mindre företag komma in i matchen och lägga anbud på till exempel bara städet.

– Jag hoppas vi ska kunna få flera att göra affärer med Gävle kommun, säger kommunalråd Helene Åkerlind (L).

Miljöfokus på maten

En annan förändring som går i linje med kommunens miljöstrategiska program är att minst hälften av maten ska vara ekologisk. Maten i skolan ska också gå från tre lunchalternativ till två.

-  Vi går ner till två rätter att välja på för att minska matsvinnet och göra så att alla ska kunna välja en maträtt som passar dem. Den ena rätten är då alltid vegetarisk. Vi ställer också krav på djurhållningen, och att 50% av maten ska vara ekologisk.

Upphandlingen av mat- och städtjänster pågår fram till augusti i år.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.