Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lelas Samakia, boende i Andersberg åsikt om Gävle kommuns stadsdelslyft Foto: Neda Ameli/SVT

Ny satsning ska minska sociala orättvisor i Andersberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Gävle kommun på att lyfta stadsdelen Andersberg. En satsning där målsättningen bland annat är minskad segregation, utvecklad boendemiljö och ökad trygghet.

Med hjälp av bland annat kommunala verksamheter, föreningsliv och näringsliv vill man både med kortsiktiga och långsiktiga insatser minska de sociala orättvisorna i Andersberg.

– Varför vi valt Andersberg är för att ojämlikheten i samhället slår extra hårt just här. Det är högre arbetslöshet och lägre medelinkomst och en högre barnfattigdom, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Problem med ungdomar

Med satsningen vill man bland annat kunna skapa jämlika förutsättningar, ökade jobbmöjligheterna och en tryggare miljö för de boende. För Lelas Samakia som bor med sin familj i Andersberg innebär stadsdelslyftet goda nyheter. Hon hoppas nu på att kommunen både lyssnar på de boende och att man satsar på barn och unga.

– Andersberg är ett mycket bra område, men det finns mycket problem med ungdomar, säger Lelas Samakia, boende i Andersberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer