Barnen fick besked från försäkringsbolag att deras far gått bort. Foto: TT

Gävle sjukhus hemlighöll dödsfall

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot Gävle sjukhus efter att de inte underrättat barnen till en avliden man att deras pappa gått bort.

En 61-årig man som vårdats för lungcancer på Gävle sjukhus avled till följd av sjukdomen. Först tre månader senare fick barnen vetskap om dödsfallet via ett brev från ett försäkringsbolag.

Verksamhetschef ska informera

Anledningen till att sjukhuset varit tysta ska bero på att mannen inte velat att anhöriga skulle veta att han var sjuk. IVO refererar till hälso och sjukvårdsförordningen där det framgår att verksamhetschef ska ansvara för att närstående omedelbart underrättas när en patient avlider. Efter påtryckning på vårdande läkare fick barnen tillslut information om att deras pappa varit sjuk och gått bort.

Även justitieombudsmannen (JO) utreder fallet. Barnen har också ifrågasatt att inte socialtjänsten i Gävle agerade och påpekat att pappan låg på bårhuset längre än vad begravningslagen tillåter.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer