Riksväg 50, 83 och 84 samt Europaväg 45 får dåligt betyg av Motormännen. Foto: SVT

Gävleborg har näst sämst vägar i landet

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg har landets näst sämsta vägar, enligt en granskning från Motormännen. Och de tycker att de nationella resurserna kunde fördelas mer norrut för att jämna ut väderförhållandena.

Med is som bryter loss bitar från vägen och dåligt underhåll så skapas det ojämnheter, potthål och spår från alla bilar och tung trafik som kör längs vägarna.

– Eftersom vägarna norröver mer utsätts för skador på grund av tjäle och annat så skulle anslagen skulle behöva förbättras där, möjligen på bekostnad då av södra Sverige som har betydligt bättre vägar.

Det säger Seved Röstberg, som är lokal kontaktperson på Motormännen i Gävleborg.

– Ja, det innebär ju en försämrad trafiksäkerhet, skador på fordonen, längre restider, fördyrningar av företagstransporter.

Vem äger problemet?

– Trafikverket äger problemet. Vi tillhör region mitt som varje år får pengar för att underhålla vägarna och de pengarna räcker inte till.

Trafikverket prioriterar efter trafikmängd

På Trafikverket är man väl medveten om skicket på vägarna.

– Vi gör så gott vi kan med de pengar vi har och får prioritera väldigt tufft. Vårt uppdrag är också att prioritera det högtrafikerade vägnätet vilket gör att det lågtrafikerade vägnätet kan få stå tillbaka en hel del, säger Jan-Erik Lundmark som är avdelningschef på Trafikverket.

De vägar som får sämst betyg i Gävleborg av Motormännen är riksväg 50, riksväg 83 och 84 och Europaväg 45. Av alla vägar i Sverige är Europaväg 45 den som Motormännen placerar i botten. Nästan 10 procent av den mätta vägsträckan som går igenom Gävleborg blir underkänd i granskningen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.