Två män från Gävleborg åtalas i en stor narkotikahärva. En av männen är en känd idrottsman med rötter i Gästrikland. Foto: TT

Lokal elitidrottsman åtalad i stor narkotikahärva

Publicerad

I dag, tisdag, åtalas 58 personer som tillhör ett kriminellt nätverk som bland annat misstänks ha planerat ett sprängdåd riktat mot polisen. Två misstänka kommer från Gävleborg, varav en är en idrottsman på elitnivå. 

Det var den 20 maj i förra året som polisen stoppade en bil i Uppsala för en kontroll. Det ledde till en husrannsakan i centrala Uppsala där man hittade narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. En av sprängladdningarna var apterad och hade en elektronisk fjärrutlösare. Fyndet ledde till en omfattande utredning och spaning mot ett kriminellt nätverk. Nu har 58 personer åtalats.

Idrottsman från Gästrikland

Två av personerna kommer från Gävleborg. Den ena är en man från Hudiksvall och den andra en elitidrottsman med rötter i Gästrikland. Idrottsmannen åtalas misstänkt för narkotikabrott då han enligt åtalet ska ha innehaft narkotika för eget bruk men även innehaft narkotika i överlåtelsesyfte. Detta ska ha skett mellan juni och november 2019. Han förnekar dock brott. 

Mannen från Hudiksvall åtalas misstänkt för grovt vapenbrott. Han ska bland annat ha haft skjutvapen med skarpladdade patroner. Även han nekar till brott.

Storskalig försäljning

Under utredningens gång ska 17 personer ha häktats misstänkta för inblandning i härvan, som enligt polisen handlar om storskalig försäljning av narkotika. Polisen har bland annat tagit omkring 20 kilo amfetamin i beslag.

Åtalspunkterna mot de misstänkta rör bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grovt bedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.