Det var sommarstiltje på bostadsmarknaden i juli, men sett över en längre period fortsätter priserna upp, och skillnaderna över landet ökar. ARKIVBILD. Foto: TT

Gävleborgs bostäder stiger i värde

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik, som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling sammanställt, visar att bostadspriserna i Gävleborg stiger. Bostadsrättspriserna har stigit mest i Söderhamn och sjunkit mest Sandviken.

Priset på bostadsrätter i Gävleborg har stigit med 1,6 procent, medan priset på villor i länet har stigit med 3,7 procent, de senaste tre månaderna.

– Bostäder i attraktiva lägen är mest eftertraktade just nu. Lågt intresse är det för bostäder med stora renoveringsbehov eftersom många vill undvika högre bostadslån än nödvändigt och minimera påverkan av skarpa kreditvillkor, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Amorteringskrav och flyttskatt dämpar bostadsmarknaden

Även om bostäderna har stigit de senaste tre månaderna i Gävleborg så är marknaden mer dämpad än tidigare. En bidragande orsak är dagens amorteringsregler. 

– Slopad flyttskatt och ändrade amorteringsregler skulle göra det lättare för fler att byta bostad efter behov och bidra till en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg.

Förändringar i bostadsrättspriser i länet senaste tre månaderna

Gävleborg 1,6%

Bollnäs      -

Gävle        5,1%

Hofors       -

Hudiksvall -3,0%

Ljusdal      -

Nordanstig -

Ockelbo     -

Ovanåker    -

Sandviken -6,9%

Söderhamn 7,0%

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.