Risken för gräsbränder är stor på grund av det varma vädret. Gävleborgs läns räddningstjänster avråder därför människor att elda. Foto: Jørn Bærheim/TT

Stor risk för gräsbränder – eldning avråds i Gävleborgs län

Publicerad

Just nu råder det stor risk för gräsbränder i skog och mark och länets räddningstjänster avråder därför människor från att elda. Något eldningsförbud är det dock inte tal om.

Eftersom det varma aprilvädret får fjolårsgräset att snabbt torka ut kan det räcka med en enda gnista när solen skiner för att elden ska vara ett faktum. Det varnar Länsstyrelsen Gävleborg för i ett pressmeddelande.

Råd som minimerar risker

Räddningstjänsterna råder människor att avstå från att elda när det gäller till exempel grillning i naturen eller när det kommer till att göra sig av med trädgårdsavfall via eldning. Lösningarna som Länsstyrelsen Gävleborg föreslår är att grilla på designerade grillplatser och att köra ris och trädgårdsavfall till återvinningen i stället.

Eget ansvar

All eldning i länet sker på egen risk och enligt pressmeddelandet har samtliga människor ett ansvar för att minska risken för bränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer