Gavlegårdarna behåller Läkeroltomten

Publicerad

Projekteringen med att bygga nya lägenheter på gamla Läkeroltomten på Brynäs i Gävle blir kvar hos Gavlegårdarna. Det har det kommunala bolagets styrelse nu beslutat.

Gavlegårdarna köpte de 50 000 kvadratmeterna av Cloetta våren 2014 för 53 miljoner efter att godistillverkningen gått i graven.

– Det är fantastiskt att vi kan utnyttja det här spännande området till att bygga bostäder som vi verkligen behöver i Gävle, sa dåvarande kommunalrådet i Gävle Per Johansson (S) då. Nu när man har tagit beslut att fabriken inte ska finnas kvar så tycker jag det är en bra lösning.

”Det kan bli privata aktörer som bygger”

Efter att alliansen tagit över makten i Gävle kommun har ledningen haft planer på att låta privata ägare bygga på tomten och även utrett en försäljning av marken till privata ägare. Nu förordar alltså Gavlegårdarnas styrelse att bolaget behåller marken och själv tar ansvar för projekteringen av byggandet.

– Tidigare har man diskuterat om bolagets ägare, det vill säga kommunen, skulle ta över hela ärendet, men nu är det inte aktuellt längre, säger Gavlegårdarnas ordförande Per-Åke Fredriksson till SVT Nyheterna Gävleborg. Vi får se hur mycket vi bygger själva, det kan bli privata aktörer som bygger också, men vi har landat i att arbetet med att utveckla tomten ska ske hos Gavlegårdarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.