– Vi kommer att påbörja arbetet så fort det bara går att återställa lägenheterna, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna, vid en pressträff efter den stora branden. Foto: SVT

Gavlegårdarna efter husbranden – lägenheterna ännu inte tillgängliga för boende

Uppdaterad
Publicerad

Gavlegårdarna har lämnat den akuta fasen efter branden på Norra Fiskargatan på Öster i Gävle. Nu väntar arbetet med att återställa lägenheterna som är drabbade av branden, ett arbete som kan ta upp emot ett år. Lägenheterna kommer inte att vara tillgängliga för de boende under tiden som bostäderna återställs, uppger fastighetsbolaget.

52 lägenheter är drabbade av branden som startade på kvällen den 1 oktober och tillträde till lägenheterna kommer att dröja. Gavlegårdarnas bevakningsföretag bevakar för närvarande gatan för att se till att inte obehöriga tar sig in i huset.

– Vi kommer att påbörja arbetet så fort det bara går med att återställa lägenheterna, men tiden för att återställa kommer att vara lång, minst ett år,  säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna, på en pressträff på tisdagen.

Höghusbrand i Gävle

Helhetsbedömningen av skadorna på huset är inte klar.

– Det är fortfarande en lägenhet som är avspärrad av polisen som vi inte har tillgång till, säger Niclas Lind som är förvaltningschef på Gavlegårdarna, på en pressträff på tisdagen.

Hyresgäster ska få hämta fler saker

Hyresgästerna har vid ett tillfälle efter branden fått hämta saker i lägenheterna. Det finns önskemål och behov från hyresgästerna om att kunna få hämta fler saker.

– Vi tittar på att planera för ytterligare besök för hyresgästerna att kunna hämta fler saker. Vi har fått tillbaka tillgång till förråden på källarplan, vilket innebär att vi ser över möjligheterna för hyresgästerna att hämta saker i sina förråd, säger Niclas Lind.

Se bilderna på skadorna ovanifrån efter husbranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusbrand i Gävle

Mer i ämnet