Gävleimamen Abo Raad. Foto: SVT

Gävleimamen Abo Raad uppger att han lämnat Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den utvisningsdömde imamen Abo Raad lämnar Sverige på eget bevåg, det uppger han själv på sociala medier. Det bekräftas av en kontaktperson på den moské där han verkade som imam.

Abo Raad, som egentligen heter Riyad Abdulkarim Jassim, är sedan 2019 utvisningsdömd från Sverige. Anledningen är att han av Säkerhetspolisen, Säpo, beskrivs som ett hot mot rikets säkerhet – men utvisningen har aldrig kunnat verkställas.

Han anses av flera experter att vara en ledargestalt inom den radikala salafismen i Sverige.

SVT Nyheter granskar

Lämnar landet

Nu skriver han på sin Facebook att han lämnar landet, och det uppger alltså också en kontaktperson på moskén i Gävle där Abo Raad verkat som imam.

– Ja, det har han gjort. Det var i går, till Turkiet. Det är en chock bland medlemmarna att det blev så hastigt, säger Nizam Hindi på moskén i Gävle.

Vad säger du om att han har ett utvisningsbeslut och bedöms som ett hot mot rikets säkerhet?

– Anklagelserna kan vi inte gå med på och vi tycker inte att det stämmer helt enkelt.

Finns det de i församlingen som kan tycka att det är bra att han lämnar, med tanke på att han bedöms som ett hot mot rikets säkerhet?

– Jag känner inte någon som tycker så, säger Nizam Hindi.

Lämnar landet självmant

Abo Raad menar att han lämnar på eget bevåg.

”Det är min uppfattning att den process som jag utsattes för under 2019 och som ledde fram till beslutet att klassa mig som en säkerhetsrisk och frånta mig min frihet och mina rättigheter i Sverige i alla dess delar har varit och är odemokratisk”, skriver han på sin Facebook.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna.

”När det gäller enskilda individer som har varit föremål för utlänningslagstiftning så är det ingenting vi går in på”, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson på Säpo.

Inte heller Migrationsverket vill lämna någon kommentar.

Del i LVU-kampanj

Senast Abo Raad uppmärksammades var i början av året då han var med och eldade på den påverkanskampanj som briserade mot socialtjänsten, med falska påståenden om att i synnerhet muslimska barn kidnappas av den svenska socialtjänsten.

SVT har sökt imamen Abo Raad för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turerna kring Gävleimanen Abu Raad – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet