Gävleimamens son åtalas vid Gävle tingsrätt misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Foto: SVT

Gävleimamens son åtalas misstänkt för grovt penningtvättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Gävleimamen Abo Raads son åtalas vid Gävle tingsrätt misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Enligt åtalet ska han ha tagit emot pengar genom en idrottsförening som han själv stod bakom och sedan köpt utländsk valuta. Totalt handlar det om 465 000 kronor.

Enligt åtalet, som Gefle Dagblad var först att berätta om, har en okänd person använt sig av en annan persons BankID för att ha ansökt och fått lån från flera långivare. Därefter ska Gävleimamens son ha tagit emot 465 000 kronor.

Han ska sedan enligt åtalet ha köpt utländsk valuta i två fall för över 430 000 kronor. Resten av pengarna ska han ha fört över till ett eget konto eller tagit ut i kontanter.

Syftet har enligt åtalet varit att dölja pengar som kommer från brottslig verksamhet.

Har utvisningsbeslut mot sig

Gävleimamen Abo Raad och hans son har sedan tidigare ett utvisningsbeslut mot sig. De greps av Säkerhetspolisen våren 2019 anklagade för att vara verksamma i islamistiska extremistiska miljöer. Migrationsöversdomstolen och därefter regeringen beslutade att de ska utvisas då de utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Hösten 2019 tog regeringen beslut om utvisning, men i samband med utvisningsbeslutet gjorde Migrationsverket en bedömning att utvisningarna inte kunde verkställas, eftersom männen riskerar förföljelse i hemlandet. I stället måste de anmäla sig hos polisen fram tills utvisningarna går att genomföra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.