Abo Raad misstänks för att ha hotat en journalist, och åtalas nu för olaga tvång. Foto: SVT

Åtal mot Abo Raad återupptas – ska ha tvingat journalist att radera bilder

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet mot imamen Riyad Jassim, även kallad Abo Raad, återupptas nu efter att det ursprungliga åtalet drogs tillbaka i oktober 2019. Han åtalas nu misstänkt för olaga tvång efter att han i slutet av januari 2019 ska ha tvingat en journalist att radera sina kamerabilder. 

Enligt åtalet ska tvånget ha bestått i att Abo Raad sagt att han skulle krossa journalistens kamera om han inte raderade bilderna. Abo Raad ska även, vid upprepade tillfällen, slagit sin knutna näve i handflatan framför journalisten.

Ursprungligen väcktes åtal i ärendet 2019 men ärendet drogs sedan tillbaka i oktober samma år. Orsaken var sekretessbelagd. Men nu har det framkommit att regeringen satte stopp för åtalet på grund av imamens utvisningsärende, rapporterar Gefle Dagblad. Men nu är läget ett annat och i torsdags fattades beslutet att återuppta åtalet.

Gävleimamen Abo Raad är en av de sex personer som i slutet av oktober i fjol fick ett utvisningsbeslut. Enligt Säpo bidrog männen till islamisk radikalisering och bedömdes utgöra en fara mot Sverige. I samband med utvisningsbeslutet gjorde Migrationsverket en bedömning att utvisningarna inte kunde verkställas, eftersom männen riskerar förföljelse i hemlandet.

Förnekar brott

Den händelse som imamen nu åtalas för ska ha inträffat i slutet av januari 2019 på Nya Kastets skola i Gävle. Journalisten i fråga ska ha besökt platsen för att visa en artikel om skolan, efter en stund dyker Abo Raad upp på skolan. Stämningen ska därefter har blivit hätsk när journalisten tog en bild på Abo Raad, skriver Gefle Dagblad

Abo Raad förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.