Abo Raad, imam i Gävles moské, är en av de som ska utvisas efter begäran av Säkerhetspolisen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hot mot journalist – åtal väcks mot Gävleimamen Abo Raad

Uppdaterad
Publicerad

Gävleimamen Abo Raad, som egentligen heter Riyad Abdulkarim Jassim Jassim, åtalas för brott mot en av Gefle Dagblads reportrar, som under hot tvingades att radera bilder i sin kamera. Abo Raad sitter just nu i förvar med utvisningsbeslut.

– Han har hotat en journalist som är ute på uppdrag och det är en brottslig handling, säger vice chefsåklagare Micael Dahlberg till SVT Nyheter Gävleborg.

I slutet av januari besökte en av Gefle Dagblads reportrar Nya Kastets skola i Gävle. Gävleimamen Abo Raad dök upp under besöket och när reportern tog bilder på imamen blev stämningen hotfull, det rapporterar Gefle Dagblad.

När Gefle Dagblads reporter var på skolan hade han satt igång en ljudinspelning där man kan höra Abo Raad säga ”ta bort, ta bort den, annars krossar jag den”, det skriver Gefle Dagblad. Reportern upplevde situationen som hotfull och gjorde därför en polisanmälan.

Oklart kring rättegången

Nu har åtal väckts mot Abo Raad för olaga tvång i och med att reportern blev tvingad att radera bilder. En rättegång ska äga rum den 25 oktober. Det är oklart om Abo Raad kommer att kunna vara med på rättegången då han omhändertogs av Säpo och suttit i förvar sedan i slutet av april.

– Jag kan inte ta hänsyn till att han sitter i förvar, säger Micael Dahlberg till SVT Nyheter Gävleborg.

– Vi vet ju inte om han kommer att utvisas, det ser ju snarare ut som han inte kommer att göra det just nu. Och då kan han delta på videolänk till exempel, jag vet inte rent praktiskt hur det ska gå till.

Enligt stämningsansökan har Abo Raad förhörts men nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet