Gävle tingsrätt dömer Gävleimamens son Raad Al-Duhan för grovt penningtvättsbrott. Foto: SVT

Gävleimamens son Raad Al-Duhan döms för grovt penningtvättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Raad Al-Duhan som åtalats för grovt penningtvättsbrott döms nu för brottet till villkorlig dom och dagsböter på totalt 5 000 kronor av Gävle tingsrätt. Han ska också betala skadestånd. Han har förnekat brott.

Det var i slutet på maj i år som Raad Al-Duhan, som är son till Gävleimamen Abo Raad, åtalades för grovt penningtvättsbrott. Enligt åtalet skulle han ha tagit emot pengar genom en idrottsförening i Gävle som han själv stod bakom och sedan köpt utländsk valuta. Totalt handlar det om 465 000 kronor.

Pengar överfördes till idrottsföreningen

Det hela började då en kvinna fick sitt Bank-ID kapat 2017 av en person som tog lån för hundratusentals kronor i hennes namn. 465 000 kronor av de olagligt lånade pengarna överfördes sedan till idrottsförenings klubbkonto som disponeras av Raad Al-Duhan. Han åkte under två dagar runt till flera olika växelkontor i Stockholm och tog ut merparten av pengarna i utländsk valuta samt förde över en mindre del till sitt eget konto.

Tingsrätten bedömer brottet som grovt

I domen skriver tingsrätten att Raad Al-Duhan måste ha insett att pengarna kom från brott eller brottslig verksamhet och att han syftade till att dölja detta eller främjat möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengarna. Tingsrätten bedömer brottet som grovt med hänsyn till beloppets storlek.

– Vi tycker han har lämnat en fullt rimlig förklaring till de här transaktionerna, men tingsrätten väljer ändå att döma honom. Vi är så klart besvikna, säger Fredrik Åkerblom, som är Raad Al-Duhans advokat.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det har vi inte bestämt än. Vi behöver gå igenom domen tillsammans och fundera på det, säger Fredrik Åkerblom.

Hot mot rikets säkerhet

Raad Al-Duhan och fadern Abo Raad har sedan tidigare ett utvisningsbeslut mot sig. De greps av Säkerhetspolisen våren 2019 anklagade för att vara verksamma i islamistiska extremistiska miljöer och därmed ett hot mot rikets säkerhet.

Hösten 2019 tog regeringen beslut om utvisning, men i samband med utvisningsbeslutet gjorde Migrationsverket en bedömning att utvisningarna inte kunde verkställas, eftersom männen riskerar förföljelse i hemlandet. I stället måste de anmäla sig hos polisen fram tills utvisningarna går att genomföra.

Hör Gävleimamens son i rättegången den 29 oktober:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.