Gävlemodellen väcker intresse

Uppdaterad
Publicerad

Matakuten i Gävle tar vara på mat från livsmedelsbutiker, mat som annars skulle slängas. Fler och fler verkar intresserade av modellen men frågan är: hur kan man ta det hela vidare?

Under tre år har Matakuten hämtat överbliven mat från butiker i Gävle, men sedan samarbetet med kommunala Gästrike Återvinnare, och tillgången till en lokal, har det hela tagit mer fart. Och intresset för Matakutens arbete verkar finnas på flera håll.

– I vår närregion har vi ju fler från våra andra kommuner, vi har ju fem medlemskommuner och Sandviken har visat intresse. Sundsvall har visat intresse, och fler ställen vid Stockholm också, säger Johan Englund, Gästrike Återvinnare.

Matsvinnet

Alla livsmedelsbutiker runt om i länet som vi pratat med är positivt inställda till att börja en liknande verksamhet. På Lidl som hör till de 15 leverantörer som förser Matakuten med närmare 10 ton mat i månaden ser gärna en utveckling av samarbetet.

Behövs organisation

Men hur det här arbetet med att ta till vara på butikernas matsvinn ska gå till och utvecklas är inte självklart.

Åsa Stenmarck på Svenska Miljöinstitutet känner inte till Matakutens arbete men ser ett behov av hållbar organisationsmodell:

– När man vill dra det här till ett större sammanhang, kanske nationellt eller regionalt, då blir det en väldigt stor apparat för en välgörenhetsorganisation att ta hand om, säger Åsa Stenmarck.

Tror på modellen

Matakuten drivs utan vinstintresse och utan hantering av pengar. Johan Englund på Gästrike Återvinnare tror på modellen.

– Matakuten bedriver en fantastisk verksamhet, både ur miljö- och samhällsperspektiv. Sedan är den väldigt påtaglig, den är lokal. Vi ser den lokala nyttan. Vi ser ju Lasses bil åka runt i hela stan och samla in det här, och vi ser vart man är och delar ut mat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet