Gävleskola får kritik för bristande utredningar efter flera anmälningar om kränkningar/Arkivbild Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gävleskola kritiseras – tog inte kränkningar på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och elevombudet konstaterar brister på Sörbyskolan i Gävle sedan en elev utsatts för flera kränkningar.

Myndigheten anser bland annat att skolan inte genomfört tillräckliga utredningar av flera anmälda händelser och att personal inte lämnat över uppgifter om att eleven känt sig utsatt till rektorn.

Det handlar om att en annan en elev som flera gånger genom ord, eller knuffar har gjort att den utsatte eleven känt sig kränkt och rädd.

LÄS MER: Skadeståndskrav på 40.000 kronor efter maktdemonstration mot elev

Enligt anmälan från föräldrarna så ska lärare ha lovat att göra en anmälan efter en särskild händelse men att man sedan inte fått någon återkoppling om detta.

När man tagit upp det som hänt i flera samtal med barnets klassföreståndare så har man fått vetskap om att ingen händelse, av flera, har anmälts till trygghetsteamet eller till den biträdande rektorn.

LÄS MER: Slag i ansiktet på elev i Sandviken bedömdes inte som kränkning

Det här kritiseras nu från BEO, som menar att skolan inte fullgjort sina skyldigheter. Man skriver bland annat att man i sin utredning har funnit att skolpersonalen nte kopplat in rektor, trots att man visste om att det utsatta barnet kände sig utsatt för kränkningar.

LÄS MER: Gävleskola struntade i att utreda elevfrånvaro

Man framhåller också i sin bedömning att personalens anmälnings-skyldighet inträder så fort de får kännedom om att en elev anser sig vara kränkt.

Anmälningsskyldigheten gäller alltså även om personalen bedömer att en händelse inte utgör kränkande behandling.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.