Ger soppa till behövande i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Många socialt utsatta drabbas hårt nu när kylan har slagit till, därför delar nu Matakuten ut varm soppa till de behövande en gång i veckan.

– Det är kallt ute och skönt med lite värme. Det finns många människor som inte har mat, även de som sitter utanför våra matbutiker och tigger, kan få sig en varm soppa och smörgås, det tycker vi är viktigt, säger Lasse Wennman, som startade upp Matakuten för fyra år sedan.

Matakuten tar tillvara på matvaror som matbutikerna i vanliga fall slänger. Och från och med nu kommer verksamheten att dela ut varm soppa varje fredag, på Stortorget i Gävle, under resten vintern.

Vad händer med de här utsatta människorna nu när kylan kommer?

– Många av dom i Gävle bor i väldigt bristfälliga bostäder. En del bor till och med i bilar fastän det är så här kallt. Det är helt absurt att bo i en bil när det är tjugo grader kallt på natten. Det är bedrövligt tragiskt. Jag gör det jag kan för att de ska må lite bättre och få värme, säger Lasse Wennman.

Hur hanterar de här människorna kylan?

– De som är runt torget eller butikerna de packar på sig mycket kläder. De har flera lager med kläder, vilket är sunt. De går ofta in i butiken eller går upp och rör på sig. Det är absolut inte hälsosamt eller bra att sitta still när det är 20-25 grader kallt ute. Det är tråkigt att se. För de fryser, säger Lasse Wennman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.