Sina Foto: Lina Abusagr

GIF:s U-19 pratar känslor

Uppdaterad
Publicerad

Gefle IF har börjat satsa mer på sin ungdomsverksamhet, men det handlar inte bara om spelet på plan. Utan nu öppnar man upp för diskussioner om känslor.

Nu har Gefle IF dragit igång studiecirkeln ”Allt vi inte pratar om” för ungdomslaget U-19. Det här för att öppna upp för diskussion om bland annat manlighet och skörhet, och manlighet och egoism. Joacim Carlson är akademikoordinator och är den som dragit igång studiecirklarna.

– Tanken är att vi ska få spelarna att växa på sidan om också och att vi ska få ett bättre klimat i omklädningsrum och på plan än vad vi har, säger Joacim Carlson.

När vi träffar ungdomslaget tränar de styrketräning, men efter det fick de byta om och prata om vänskap.

– Det är viktiga områden att beröra, vi som fotbollslag behöver en bra grupp så vi kommer överens och samarbetar tillsammans för att få en bra lagsammanhållning, säger Oskar Olsson.

”Vill bryta den manliga jargongen”

Joacim tror att diskussionerna kommer även att leda till att ungdomarna utvecklas som fotbollsspelare, därför var det inget alternativ för spelarna att inte vara med på studiecirklarna.

– Om man har magvärk varje gång man kommer till träningen på grund av att man har det kämpigt hemma eller i skolan, det är klart att man tänker på det när man är på plan fast man inte fått lufta det någonstans. Eller så kan någon vara verbalt elak mot en i omklädningsrummet men inte vågar säga till eftersom det ingår i den manliga jargongen och det vill jag bryta, säger Joacim Carlson. 

Ska satsas på alla ungdomslag

Den här satsningen kommer även att göras på de andra ungdomslagen inom föreningen, tanken är att det varje månad ska finnas ett forum där man får chansen att prata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.