Gefle IF:s klubbdirektör David Norell-Hussein och finansexperten Peter Lindberg. Foto: SVT

Expert sågar Gefle IF:s bolagiseringsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Gefle IF:s fotbollslag är i ekonomisk kris och genom att bolagisera herrlagets elitverksamhet vill man få in pengar via aktieförsäljning. Upplägget är inte en seriös investering, det menar Peter Lindberg finansexpert på Högskolan i Gävle.

– Det är en usel idé utifrån ett investerarperspektiv och som en kapitalplacering. Man bör se det som en gåva, en insamling ungefär som en swishkampanj. Man får aktier, men det är symboliskt, värdet av dem är noll, säger Peter Lindberg som är universitetsadjunkt i företagsekonomi och specialiserad på finansiering/kapitalanskaffning på Högskolan i Gävle.

Framkommer det i prospektet?

– Nej, det gör det inte.

Klubben: Vinst inte primärt

Det är ord och inga visar när Peter Lindberg beskriver Gefle:s bolagiseringsplaner. Där en aktie kostar 1 882 kronor och klubben vill få in minst 7 miljoner fram till den 15:e oktober för att gå vidare. I dagsläget har man tecknat för ungefär 2 miljoner kronor och behöver alltså öka takten för att nå upp till den planerade summan. Vid fullteckning, 6 048 aktier, blir kapitalet 9,6 miljoner.

– Rent skattemässigt så är det så att du köper en aktie, säger Gefle IF:s klubbdirektör David Norell-Hussein. Sen kan man definiera vad som är en gåva beroende på vad man förväntar sig för avkastning. Men det är klart att vi i bolagsordningen måste bestämma en utdelningspolicy, men det är inte det primära syftet. Jag tror inte att de som köper aktier har det som primära syftet att tjäna pengar heller.

Tycker du att det framgår av prospektet?

– Ja det tycker jag, eller, det får andra svara på. Vi har försökt vara tydliga med det i alla sammanhang vi presenterat det här. Att det är emotionellt laddat och att det är en fotbollsklubb man investerar i.

– Det är ett mycket stor osäkerhetsmoment i det här, säger Peter Lindberg. Titta man på deras prognos är den i sig väldigt osäker. Den baseras på, eller det sägs inte heller, att Gefle hänger kvar i Superettan, annars spricker deras prognos ordentligt.

”Vi kommer att genomföra det”

Gefle ligger sist i Superettan och på väg att degraderas från elitfotbollen helt, något man inte räknade med när bolagiseringen planerades i våras.

– Då såg det ljusare ut i tabellen och vi måste förstås revidera planen ekonomiskt, men vi kommer att genomföra det här oavsett serietillhörighet, säger David Norell-Hussein.

Att bolagisera en idrottsförening är ovanligt i Sverige. AIK fotboll har gjort det och likaså Örebro. Och det är oftast ett sätt att snabbt få in mer pengar.

– Det här är nog det enda Gefle kan göra, säger Peter Lindberg. Det andra alternativet är nedläggning, så det är förståeligt att de göra så här för att försöka överleva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gefle IF

Mer i ämnet