• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Det var många om vill framföra sin åsikt om Valbobadet på onsdagskvällens stormöte för allmänheten. Foto: SVT

Valbobadet räddat – men oklart hur

Uppdaterad
Publicerad

Valbobadet är räddat. Men det är fortfarande oklart hur eftersom politikerna i Gävle kommun är oense om vilken väg man ska gå. På onsdagskvällen hölls ett välbesökt möte när samtliga partier mötte allmänheten i Valbo.

Det var i förra veckan som renoveringen av det gamla badet avstannade efter att man upptäckt att stålpålarna byggnaden vilar på var rostangripna. Då blev det stopp eftersom budgeten på 65 miljoner inte skulle räcka och man valde helt enkelt att pausa byggarbetena.

Då bestämde Gävles ledning sig för att ha ett möte med allmänheten på onsdagskvällen som utgångspunkt inför dagens kommunstyrelsemöte.

Men redan under onsdagseftermiddagen några timmar före mötet gick alliansen ut med ett pressmeddelanden och berättade att de stödde en räddning av badet. Ett förslag där man rustar och renoverar det gamla inomhusbadet och gör nödvändiga grundförstärkningar.

Kostar minst åtta miljoner extra

Det handlar om omkring 8 miljoner extra kronor som skjuts till till de redan budgeterade på 65 miljoner kronorna för hela anläggningen inklusive sporthall och utomhusbad. 

– Det här är vårt förslag. Vi har enats om att skjuta till de här pengarna för att vi ser att behovet finns. I dag saknas det tider för simträning för skolorna och för nyanlända barn och vuxna som vill lära sig simma. Vi behöver den här bassängen, säger kommunstyrelsen ordförande Inger Källgren Sawela (M).

Vill ha ett helt nytt bad

Men socialdemokraterna och vänsterparitet vill gå en annan väg, man är överens med alliansen om sporthallen och utomhusbadet, men man vill bygga ett helt nytt inomhusbad vilket ger en fördyrning på 12 miljoner kronor till.

– Vi vill inte göra samma misstag som man gjort historiskt, säger oppositionsråd Åsa Wiklund Lång (S). Och därför förespråkar vi ett helt nytt inomhusbad.

Beslut tas under torsdagen

– Med det parlamentariska läget vi har i dag så vet vi inte vilket beslut det blir förrän först under torsdagen, säger Inger Källgren Sawela.

SD, V och S stöder ett nybygge av inomhusbadet medan M, C, L och KD vill rusta. MP hade på onsdagskvällen ännu inte bestämt sig och sitter därmed på en vågmästarroll.

Kommunstyrelsen tar ett beslut under torsdagen innan kommunfullmäktige avgör på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.