Glädje, tårar och skratt: Fikru Maru är fri

Publicerad

Vid middagstid på tisdagen så släpptes hjärtläkaren Fikru Maru från fängelset i Addis Abeba. Efter fem år är han nu fri och inte längre anklagad för något brott.
– I dag så jag vill bara säga ett ord på fyra bokstäver; till er alla: Tack.

Och det var en stolt och till synes stark man som mötte SVT:s reporter Kumerra Gemechu utanför den svenska ambassaden i Addis Abeba.

– Jag är inte arg på någon person, jag är inte arg på någon enskild över det som hänt mig. Men jag är bitter över att det kan finnas samhällssystem som tillåter att sånt här händer. Att jag låsts in i fem år, säger Fikru Maru.

Har längtat efter mycket

På frågan vad han ska göra nu så är det de basala önskemålen som kommer främst. Vara med sin dotter sina vänner, men också att få åka till den hjärtklinik som han startat och driver i Addis Abeba.

– Jag vill träffa mina kollegor, jag vill träffa människor. Det är vad jag saknat mest; att få träffa människor jag bryr mig om, att få känna glädje tillsammans, att få göra saker jag tycker om att göra, som skänker glädje, säger Fikru Maru.

– Jag kommer snart att åka till Sverige och då hoppas jag finna alla orden för att uttrycka vad jag känner. I dag är det så nära så jag vill bara säga ett ord på fyra bokstäver; till er alla: Tack.

Strålar av glädje

Dottern Emy Maru som envetet arbetat för sin pappas sak under de här fem åren strålar för första gången på länge, av glädje.

– Jag vet inte om jag riktigt har fattat vad som händer, eller kunnat ta in det jag längat efter så länge, säger hon till SVT Nyheter.

– Men pappa är med mig. Det är allt jag velat de här fem åren. Nu vill jag bara hem till min familj och vara återförenad efter de här fem åren. Det är bara det jag vill, säger Emy Maru.

Svenska myndigheter

Svenske ambassadören, Torbjörn Pettersson är också på plats och möter Fikru Maru när han kommer till Svenska ambassaden.

– Jag kan bara säga att vi på utrikesförvaltningen har jobbat hårt, en längre tid, tillsammans med Fikru Marus advokater och anhöriga, för detta. Och idag ser vi resultatet.

– Det är många på utrikesdepartementet i Stockholm och här vid ambassaden i Etiopien som arbetat för detta, säger Torbjörn Pettersson till SVT.

Att längta efter det självklara

– Nu ska jag duscha, sova gott, och framförallt få använda en vanlig toalett igen, säger Fikru Maru och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet