Reparationen av kajen i centrala Gävle blir dyrare än beräknat berättar byggnadsingenjör Johan Larsson Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Innerstadskajens kostnader skenar – fem miljoner kronor dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla innerstadskajen i Gävle som är från 1860 talet och där 20 centimeter av kajen i december rasade ut i Gavleån blir dyrare än beräknat. Från 16 till 21 miljoner kronor har det gått. Nu har kajreparationen hunnit halvvägs och vid årsskiftet skall det vara klart

Granitblock och gammalt trävirke som hittats vid reparationen av innerstadskajen i Gävle gör att det hela blir dyrare än beräknat. I december rasade 20 centimeter av kajsidan ut i Gavleån.

Då krävdes det en akut reparation och det hela skulle kosta 16 miljoner kronor. Nu hamnar summan på 21 miljoner kronor när kajreparationen hunnit halvvägs. Innerstadskajen i Gävle är från slutet av 1800-talet.

– Att reparera gamla kajer är problematiskt. Särskilt då vi också hittat gamla granitblock och trävirke under kajen, säger Johan Larsson, byggnadsingenjör hos Gävle kommun.

Invigning i december

I december skall den nya innerstadskajen stå färdig. Ett 60-tal stålstolpar slås nu ned ända till berggrunden. På stolparna byggs sedan den nya kajen. Den skall se ut precis som den gamla som rasade.

– Vi räknar med invigning av den nya innerstadskajen i december i år. Nu är det svåra gjort. På sikt måste dock hela kajområdet fram till polishuset byggas om och förstärkas. Men då handlar det om minst tio år framåt i tiden, säger Johan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.