Omsorgen i Ljusdal står inför stora besparingar. Foto: SVT

Gullvivans äldreboende i Ljusdal ska stängas

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgsförvaltningen i Ljusdal går med kraftiga underskott. Nu har politikerna klubbat ett beslut om att stänga äldreboendet Gullvivan. Totalt ska 26 miljoner sparas under 2019.

– Det har varit många vakna nätter, säger Yvonne Oscarsson (V), ordförande i omsorgsnämnden.

Att omsorgsförvaltningen i Ljusdals kommun skulle gå med förlust var i sig ingen överraskning. Men storleken på underskottet var en helt annan sak.

– Ja, det var ju nästan dubbelt så mycket som prognosen, säger Yvonne Oscarsson (V).

Gullvivan stänger

Det mest kontroversiella inslaget i sparplanerna klubbades på det senaste sammanträdet i nämnden – att stänga äldreboendet Gullvivan. Stängningen ska ske redan i slutet av januari nästa år.

– Det är en åtgärd man bara kan vidta om man som politiker är trygg i förvissningen att det finns bra och professionell personal som kan göra det på ett bra sätt, säger Yvonne Oscarsson.

På Gullvivan finns 26 platser. Just nu bor 15 personer där, som kommer att flyttas till andra enheter.

Mer måste till

Besparingen beräknas till knappt åtta miljoner. Så även andra insatser måste till.

– Till exempel har förvaltningen fått i uppdrag att säga upp avtalen med konsulenterna som stöttar familjehemmen. Och i stället anställa egna socionomer som kan stötta dem. Det kan vi spara flera miljoner på, säger Yvonne Oscarsson.

Underskottet i budgeten har flera orsaker, som skyddsplaceringar av kvinnor och barn, och hemsjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.