Statliga pengar till Ljusdals kommun – för kostnader vid bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner som drabbats av de många och stora bränderna under sommaren 2018 har rätt till ersättning från staten.

Ersättningen är till för att täcka kommunernas kostnader för räddningsinsatser och kostnader som uppkommit som en direkt följd av räddningsinsatserna.

Det meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och även kommuner som har stöttat med insatser har rätt till ersättning.

skydda kommunens ekonomi

Syftet med kommunens rätt till ersättning för räddningstjänstkostnader är att skydda kommunen från sådana kostnader som kan bli följden av stora och långvariga räddningsinsatser.

En slags ”försäkring” för att en insats inte ska komma att påverka en enskild kommuns ekonomi.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Om en räddningsinsats i kommunal räddningstjänst har medfört betydande kostnader, har kommunen rätt till ersättning av staten för den del av kostnaderna som överstiger en självrisk.

En förutsättning för rätt till ersättning är att kostnaderna är direkt hänförliga till räddningsinsatsen. Självrisken beräknas enligt grunder som regeringen fastställer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet