Varannan gravid kvinna i länet väger mer än vad som anses normalt. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Foto: Hasse Holmberg, TT

Hälften av alla gravida kvinnor i Gävleborg är överviktiga

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan gravid kvinna i Gävleborg väger mer än vad som anses normalt, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Övervikt och fetma är ett allt större problem bland gravida i både i länet och i Sverige.

Enligt Socialstyrelsens statistik var 28,6 procent av de gravida kvinnorna i Gävleborgs län överviktiga när de skrev in sig på mödrahälsovården. Andelen som hade fetma var 19,8 procent medan 49,2 procent ansågs ha en normalvikt.

Detta att jämföras med rikssiffrorna 26,4 procent övervikt och 15,1 procent fetma.

Övervikt kan leda till komplikationer

Övervikt under graviditeten är kopplat till flera olika komplikationer som exempelvis graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning och för tidig förlossning. De här följderna är ett växande problem.

– Det är bekymmersamt att siffrorna fortsätter att öka eftersom högt BMI innebär risk för både mamma och barn. Därför är det viktigt att lyfta den här lite känsliga frågan, liksom att det görs ett preventivt arbete i samhället och att mödravården erbjuder insatser och stöttar kvinnor under och efter graviditet, säger Anna Sandström, föredragande läkare och specialist i obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.