Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Stefan Larsson/SVT

”Han kommer ha ihjäl henne” – dödade kvinnans barn berättar

Uppdaterad
Publicerad

Under rättegångens andra dag berättade den mördade kvinnans döttrar om hur deras mamma förändrades efter att hon flyttade ihop med den åtalade mannen, för snart fem år sedan. De beskrev en skör och ömtålig kvinna som led i sviterna efter en canceroperation med svår smärta och försämrad balans.

– Jag sa till henne att jag vet att han slår dig, folk pratar om det. Mamma sa att ja, det är han som slagit mig, berättade en av döttrarna som vittnade i Hälsinglands tingsrätt idag.

Enligt döttrarna började kvinnan äta antidepressiva mediciner sedan hon träffade den mordmisstänkte mannen. De beskrev henne som en levnadsglad kvinna som ofta tagit initiativ till resor och familjemiddagar och som alltid satte andra före sig själv, tills hon träffade mannen.

Fallet Jeanette

– Vi var livrädda för vad mamma skulle bli utsatt för. Det är svårt. Sällan fick man träffa henne på tu man hand. Hon blev folkskygg. Hon var inte det tidigare, berättar en av döttrarna i rättsalen.

Diagnostiserades med cancer

För två år sedan fick kvinnan diagnosen att hon hade cancer i ryggraden. Hon opererades och led av svåra smärtor och försämrad balans efteråt. Hon fick smärtstillande mediciner utskrivna för att klara vardagen. 

– Hon var oerhört skör och ömtålig den här tiden. Hon behövde hjälp med att gå i trappor och att gå in och ut ur bilar, sa en av döttrarna.

”Drabbades av panik”

Den åtalade mannen vill varken erkänna eller förneka brottet, enligt honom minns han inte natten på grund av berusning.

Försvarets linje är att mannen inte är skyldig till mord eftersom de menar att kombinationen av medicinerna som kvinnan åt ska ha orsakat själva dödsfallet.

– När jag vaknade på morgonen vände jag mig mot henne i sängen och kände att hon var alldeles kall. Sen såg jag blod och drabbades av panik, sa den mordmisstänkte mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jeanette

Mer i ämnet