Polisens rekonstruktion av vad ögonvittnet, en joggare, såg i samband med det så kallade kidnappningsmordet. Foto: Polisen

Han såg kidnappningen – hör vittnets berättelse

Uppdaterad
Publicerad

En joggare blev vittne till kidnappningen av Ramin Scherzaj på Slottstorget i Gävle. Idag berättade han för rätten om den panikslagna stämningen vid bilarna och den oro han själv kände när han kom alldeles för nära. Här kan vi också visa exklusiva bilder från polisens rekonstruktion – hör vittnets berättelse.

Vittnet ger ett lugnt och tryggt intryck i  rätten när han redogör för händelserna på Slottstorget i Gävle på kvällen den 4 april förra året.

Han berättar att han var ute och sprang när han observerade en grupp människor på andra sidan ån, strax nedanför slottet.

Till en början trodde han att de lekte med varandra, men ett skrik gör att han reagerar och får honom att ta sig närmare.

”Paniksituation” vid bilarna

Enligt vittnet råder något som mest liknar en ”paniksituation” vid bilarna. Och han hör ”otäcka ljud” från någon som verkar ha något för munnen. Två i gänget tittar upp mot honom, och det visar sig att de har rånarluvor på sig.

– Jag sprang ganska nära bilarna, jag förstod inte att det kanske var farligt. Jag var alldeles för nära.

Åklagaren ber vittnet beskriva skriket från bilen.

– Dödspanikångest.

Vittnet säkert på sin sak: Kvinnan såg

En viktig detalj för åklagarna är att vittnet även observerat en kvinna vid bilarna. Hans beskrivning av henne överensstämmer mycket väl med de bilder från olika övervakningskameror i Gävle som har fångat den mordåtalade 23-åriga kvinnan på bild samma kväll.

– Kan du uttala dig om hon har sett det här gänget, undrade åklagaren.

– Det finns inte en chans att hon inte har sett det som sker. Jag har varit där och mätt efteråt. Hon står högst 1,5 meter från bilarna! svarar vittnet tvärsäkert.

Se rekonstruktionen – hör vittnet berätta

I videoklippet ovan kan SVT Nyheter Gävleborg visa exklusiva bilder från polisens rekonstruktion av kidnappningen och vittnets egen berättelse.

LÄS MER: Här kan du läsa vår liverapportering från vittnesförhören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.