Administrationsdelen ska vara riktad mot Västanvägen. Foto: RKD Design

Här är Microsofts planerade jättebygge i Sandviken

Publicerad

Ritningar på Microsofts planerade datahall i Ersbo i Gävle har tidigare läckt ut, men nu har it-jätten lämnat in bygglovsansökningar för den lika stora marken i Sandviken. Till synes är det en kopia av Gävle-hallen.

Microsoft har köpt sammanlagt 130 hektar mark, motsvarande 260 fotbollsplaner, i Ersbo i Gävle och i Tuna i Sandiken. Tidigare har Microsoft lämnat in bygglovsansökan i Gävle, där det handlar om en 23 000 kvadratmeter stor datahall.

Nu har företaget lämnat in en ansökan även för Tuna i Sandviken. Det handlar om en likastor datahall och illustrationerna som är bifogade är samma som Gävle-byggnaden.

– Vi är fortfarande i uppstartsfasen av arbetet med datacenteretablering i Sverige, och därför kan vi tyvärr inte dela fler detaljer kring projektet just nu, svarar Microsoft på mail.

60 anställda

En administrationsdel ska byggas och intill den planeras för 66 stycken parkeringsplatser och 60 stycken cyklar. I ansökan framgår att verksamheten ska bemannas dygnet runt och väntas sysselsätta cirka 60 fast anställda personer och att anläggningen förväntas expandera i framtiden.

– Projektet är i ett tidigt skede och vi kommer att kunna dela mer information kring arbetstillfällen längre fram. Baserat på vår erfarenhet stödjer och stimulerar lokala datacenteretableringar ekonomisk utveckling för både kunder och partners i regionen, skriver Microsoft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer