Foto: SVT

Gävlebor häktade för inblandning i Knivstamord – här är deras bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

I det lilla samhället i Knivsta kommun hittades en illa tilltygad kropp som var svår att identifiera. Under tisdagen häktades två män samt en kvinna misstänkta för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Tidigare domar vittnar om en kriminell bakgrund för de två männen.

Samma helg som en man hittades mördad i Ledinge frihetsberövades totalt åtta personer, varav flera i en insats i Gävle. Fem personer anhölls senare, varav tre på sannolika skäl. Här nedan presenteras de tre personerna – samtliga hemmahörande i Gävle – som under tisdagen häktades.

– Med all sannolikhet kommer det att bli fler misstänka i ärendet, och jag skulle inte utesluta att det gäller själva mordet, säger åklagare Therese Stensson.

1: Misstänkt man, 23 år, Gävle

Den nu 23-årige mannen förekommer i 15 avsnitt i polisens belastningsregister från 2013 fram tills idag. Han har främst dömts för våldsbrott, men även relationsvåld, olovlig körning och narkotikabrott. Vid två tillfällen har han tilldelats kontaktförbud, vilket han har dömts för att ha överträtt. Bland domarna mot honom hittar vi bland annat:

Hittills i år, 2019, har han dömts vid tre tillfällen. Senast i september till tre månaders fängelse för häleri. Dessförinnan till fängelse och skyddstillsyn, efter att bland annat ha utsatt sin ex-partner för misshandel, olaga hot och för att ha överträtt kontaktförbud. I mars i år dömdes han till skyddstillsyn, behandling och preventiva program.

Bland hans tidigaste domar finns ett års sluten ungdomsvård för grov stöld och rån som 18-åring, samt ungdomstjänst och ungdomsvård för rån som 17-åring. Som 19-åring dömdes han för hot mot två tjänstemän. Det gällde två poliser som ingick i en rånkommission som skulle utreda ett antal butiksrån i Gävle. Mannen var en av de misstänkta och han dömdes senare för rån och grov stöld. Under det år som han fyllde 20 dömdes han vid tre tillfällen. Den första påföljden blev dagsböter, den andra två månaders fängelse och den tredje fängelse i ett år och fem månader.

2: Misstänkt man, 24 år, Gävle

24-åringen dömdes för drygt ett år sedan till fängelse i tio månader för bland annat åtta fall av misshandel, försök till misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse, våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och rattfylleri.

I en dom från 2013 finns 15 målsäganden. Vidare är han dömd för att vid två tillfällen ha misshandlat sin syster i det gemensamma hemmet i Örebro – vid ett tillfälle blev även en familjemedlem vittne till misshandeln. För de begångna brotten dömdes den då 18-åriga mannen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han är dömd för att vid ett tillfälle ha dragit en man i håret i Örebro så att mannen föll till marken. Han har även dömts för att ha tagit strypgrepp på en man och slagit hans huvud i en bardisk två gånger. Fyra dagar senare misshandlade han ytterligare en man. Han har vidare dömts för brott mot lagen om förbud mot knivar och andra farliga föremål, samt grov olovlig körning.

3: Misstänkt kvinna, 20 år, Gävle

Hon är tidigare ostraffad. Nu misstänks hon för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Person hittad mördad i Knivsta

Mer i ämnet