Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotta Nordell undervisar i ämnet framtidsval på Bergby Centralskola. Foto: Saga Dillner/SVT

Mental hälsa obligatoriskt ämne för eleverna på Bergby Centralskola

Uppdaterad
Publicerad

På Bergby Centralskola i Gävle har eleverna ett annorlunda och unikt ämne på schemat. Det kallas framtidstro, ett ämne där eleverna i årskurs sex till nio lär sig allt från mental hälsa till gymnasievalet och arbetslivet.

Sedan fem år tillbaka har eleverna det obligatoriska ämnet framtidsval. Här får eleverna utrymme att fokusera på sig själv och hur de vill att framtiden ska se ut.

Ämnet i sig är inte betygsatt utan fokuset ligger på den personliga utvecklingen hos eleverna. Charlotta Nordell, lärare i ämnet förklarar att det är svårt att betygsätta känslor.

– Man delar med sig av både positivt och negativt här, säger Charlotta Nordell.

Skolan tog inspiration från Norge där detta är ett vanligt ämne i skolan. Enligt skolan själv är Bergby Centralskola enda skolan i landet som har framtidstro på schemat.

”Framtidsvalet gör mig lugn”

– Jag är ofta väldigt stressad i skolan och då är det framtidsvalet som gör mig lugn, säger Tindra Zetterberg som går i åttan på skolan.

Eleverna på Bergby centralskola är nöjda med ämnet och tycker att det är ett bra tillskott i utbildningen.

– Vägen fram eller planen i livet är liksom tydligare nu, säger Viggo Tuvzezon, årskurs åtta.

Hör mer om ämnet framtidsval i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.