Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet om varför arbetslösheten är hög i Gävle Foto: Alberto Lozano/SVT

Doaa drömmer om att bli undersköterska – här får hon hjälp till rätt utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Gävle är hög, men samtidigt är det brist på personal inom flera sektorer. Mässan Jobb- och utbildningschansen arrangerades under onsdagen för att flera ska hitta vägen in på arbetsmarknaden.

– Arbetslösheten är hög i Gävle eftersom det finns en låg utbildnings nivå, vi behöver göra stora insatser, säger Linda Åsberg som jobbar på Vuxenutbildningen i Gävle kommun.

Doaa Alsbh arbetar i dag som städare, men hon vill gärna jobba inom sjukvård. Efter att hon flydde Syrien lärde hon sig svenska på SFI och nu är det en annan typ av utbildning som behövs för att byta yrke.

– Det är jätteroligt att komma hit och se vad man har för alternativ, säger Doaa Alsbh.

Högre arbetslöshet inom utrikesföda

Enligt arbetsförmedlingen ligger arbetslösheten i Gävle på 9.4 %. Inom utrikesföda människor går siffran upp till 25%. Det innebär att var fjärde person med utländsk bakgrund mellan 16 till 64 år är arbetslös.

Ashebr Kiflay är nöjd med sitt jobb på en matbutik men tycker att det är viktigt att få utbildning för att komma in på arbetsmarknaden. Han går på arbetsplatsförlagt lärande (APL) för att kunna utveckla sina yrkeskunskaper.

– Jag tycker att det är viktigt att man kan få utbildning samtidigt som man jobbar, säger Ashebr Kiflay.

Hör mer om varför arbetslösheten i Gävle är hög i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.