Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när Per-Ola Grönberg (L) och Lillemor Mauritzdottter Nylén (V) debatterar om hur arbetslösheten ska minska. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Arbetslösheten i Sandviken högst i Gävleborgs län – V och L i debatt: Så ska den minska

Publicerad

I ett län med hög arbetslöshet är situationen värst i Sandviken, där andelen inskrivna som arbetslösa är högst i länet. Vi lät kommunalrådet Per-Ola Grönberg (L) och oppositionsrådet Lillemor Mauritzdottter Nylén (V) mötas för att ge sin syn på hur fler ska komma i arbete i kommunen.

– Det behövs ett långsiktigt arbete med att höja kunskapsresultaten i skolan, säger Per-Ola Grönberg (L).

– Fler behöver gå ut med godkända betyg, menar Vänsterpartiets oppositionsråd Lillemor Mauritzdottter Nylén.

Val 2022

Arbetsförmedlingens siffror från juli 2022 visar att 10,8 % av Sandvikens befolkning mellan 16 och 64 år är inskrivna som arbetslösa. Det gör att Sandviken ligger högst i länet. När det gäller utrikes födda är motsvarande siffra 29,4 % i Sandviken. Där sticker i stället Söderhamn och Bollnäs ut med 33,0 respektive 32,2 %.

Viktigt med utbildning

Att kunskap och utbildning är viktigt för att komma till rätta med Sandvikens arbetslöshet verkar de båda politikerna som möter upp utanför Sandvikens stadshus rätt ense om.

Men hur ser de på hur man ska få fler utrikesfödda i arbete och är lösningen privat eller offentlig? I klippet ger de båda sina kortfattade svar.

Inskrivna arbetslösa juli 2022

Bollnäs            9,5 %

Gävle              9,4 %

Hofors             8,2 %

Hudiksvall        5,9 %

Ljusdal             7,2 %

Nordanstig       6,6 %

Ockelbo            7,9 %

Ovanåker          7,0 %

Sandviken       10,8 %

Söderhamn     10,3 %

Länet                 8,9 %

Riket                  6,7 %

Källa: Arbetsförmedlingens månadsstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet