Här säljs sprit på macken

Publicerad

Gävleborgs län är ett av de län i landet där antalet serveringstillstånd för att sälja alkohol har ökat mest i förhållande till folkmängd de senaste decennierna.

För 30 år sedan, 1984, fanns det 3,8 serveringstillstånd per 10.000 innevånare i Gävleborgs län.

10 år senare hade den siffran vuxit till 9,3. Och i dag 2014 så ligger antalet beviljade alkoholrättigeter på restauranger och barer på 13,9 tillstånd per 10.000 invånare i Gävleborgs län. Det är en total ökning på 263 procent och den tredje största ökningen i landet.

Det stora uppsvinget kom i mitten på 90-talet när kommunerna tog över tillsynen från länstyrelserna, och alkohol har i dag fått en helt annan plats i människors vardag.
– Det är den generella bilden på alkohol som har förändrats. Alkohol finns i dag överallt omkring oss och efterfrågas på ett annat sätt jämfört med förr, berättar Siv Löfgren, alkoholhandläggare.

”Många blir förvånande”

Nordanstigs kommun är en av de kommuner där andelen alkoholtillstånd per 10.000 invånare ökar stadigt år efter år. Och i dag är det inte längre bara restauranger och krogar som säljer alkohol. I Hassela tog Örjan Lax över byns mack 2009 och den hade troligen inte funnits i dag om man inte haft rätten att servera vin och sprit.

– Att driva stället som det var från början var det ingen mening med utan det var tvunget att utvecklas och då kom jag på idén att skaffa serveringstillstånd, säger Örjan Lax.

Och med tanke på att det i grunden är en besinmack som Örjan Lax driver så väcker den lite uppmärksamhet.
– Många blir förvånade och höjer på ögonbrynen och säger ”en mack med öl och vin”, berättar Örjan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alkoholtillstånd ökar kraftigt

Mer i ämnet