Lokaler utan tillstånd tar kunder från krogarna

Uppdaterad
Publicerad

I Södertälje har antalet tillstånd den senaste tioårsperioden sjunkit med drygt 25 procent i förhållande till antalet invånare. Och en viktig orsak till det är enligt kommunen att festlokaler som ofta saknar serveringstillstånd tar många kunder från krogarna.

Det senaste decenniet har det blivit allt färre krogar i Södertälje per invånare som serverar alkohol. Från 10,2 tillstånd per 10.000 invånare 2004 till 7,6 tillstånd förra året – en minskning med 25 procent.

Många festlokaler utan tillstånd

En viktig orsak till det är enligt tillståndsenheten på Södertälje kommun att det i Södertälje finns många festlokaler som ofta utan tillstånd serverar alkohol, och som tar kunder från krogarna.

Alkoholtillstånd ökar kraftigt

– Både vi och polisen vet att det anordnas fester i Södertälje där man egentligen ska ha serveringstillstånd. Det inte helt enkelt för polisen att bara gå in på en fest och hävda att det krävs tillstånd. Men vi har en ständig dialog med polisen om det här, säger Maria Lilliebladh, chef för tillståndsenheten i Södertälje kommun.

Men ser man längre tillbaka i tiden så har det ändå skett en mycket kraftig ökning av serveringstillstånden. De senaste 30 åren har antalet serveringstillstånd ökat från 2,8 tillstånd per 10.000 invånare 1984 till 7,6 tillstånd per 10.000 invånare 2014 – en ökning med hela 174 procent.

”Kryper närmare i vardagen”

Enligt centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning CAN innebär ökningen av alkoholtillstånden att alkoholkonsumtionen också ökat.

– Allt fler restauranger, caféer och lokala pizzerior får serveringstillstånd. Det kryper närmare i vardagen. Om vi hade haft färre tillstånd så skulle vi dricka mindre mängd alkohol totalt sett, menar Håkan Leifman, direktör för CAN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alkoholtillstånd ökar kraftigt

Mer i ämnet