Frigolitkulor längs strandkanten vid Svågans mynning ut i Dellen. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Här sprids frigolitkulor längs Svågan – ”Det rinner ut i havet”

Uppdaterad
Publicerad

Små kulor av frigolit har fastnat längs Svågans strandkanter och ända ut till Dellen. De kommer från Holmens plantskola i Friggesund och enligt ortsbor har föroreningen pågått i åratal.

Förutom det uppenbara problemet med att plast hamnar i ett vattendrag som slutligen når havet, oroas ortsbor för hur djur och natur påverkas. Den unika Dellenöringen tycks minska i antal, om det hänger ihop med frigoliten är oklart men kan inte uteslutas, enligt flugfiskeklubben.

– Jag tycker att det är illa. Naturligtvis får ju fisk och andra levande varelser i sig det här, säger Lars Arvén, ordförande.

Lars Arvén, ordförande i Dellenbygdens flugfiskeförening, och ortsbon Ann-Catrin Bergman, är oroliga för hur frigoliten påverkar miljön. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Enligt ortsbon Ann-Catrin Bergman har frigolitutsläppet pågått i många år.

– Vi matas i media om att fisken äter plast så det är en väldig oro för hur det ser ut. Dellarna rinner ju vidare ut i havet, säger hon.

Enligt Holmen används frigolitkulorna för att skydda plantorna. Åtgärder har vidtagits för att minimera spridningen av kulorna till naturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer