Roger Larm, plantskolechef vid Holmen i Iggesund, framför plantor täckta med frigolitkulor. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Holmen om frigolitutsläppen i Friggesund: ”Vi kan inte ta hand om allt”

Uppdaterad
Publicerad

Holmen påstår sig vara ett miljömedvetet företag men vid plantskolan i Friggesund sprids frigolitkulor med vinden, till Svågan som leder vidare ut i havet. Åtgärder har gjorts för att minimera spridningen till naturen, men bolaget ser nu över andra alternativ.

De små, vita frigolitkulorna, fungerar som skydd för plantorna. Problemet är att de har förorenat vattenmiljöerna runt om anläggningen.

– Det är inte roligt, jag förstår ortsbornas oro, säger Roger Larm, plantskolechef vid Holmen i Friggesund.

Frigolitkulorna används för att minimera ogrästillväst och öka fukthalten för plantorna. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Frigolitkulorna sprids med vinden. Holmen har byggt tre dammar som ska hjälpa till att fånga upp dem.

– Allt tar vi inte hand om, det kan vi inte, säger Roger Larm.

Men det som har hamnat i Svågan och i Dellen, vad gör ni med det?

– Vi kan inte ta hand om det just nu, säger Roger Larm.

Spån kan vara lösningen

Holmen har prisats för sitt miljöarbete och säger sig arbeta aktivt för att bidra till den biologiska mångfalden. Man siktar på att bli bäst i världen.

– Det gör vi också men vi måste hitta metoder. Det tar sin tid att testa preparat, det är en säsong per gång man får testa och se om det funkar, men nu tror vi att vi har hittat en lösning, säger Roger Larm.

Holmen har gjort försök med att ersätta frigoliten och förhoppningsvis går det att byta mot spån.

– Faller det väl ut så kan vi skifta till nästa år, det hoppas jag, säger Roger Larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.