Norrköpingskoncern – en av världens mest miljövänliga

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skogsindustrikoncernen Holmen, med rötter i Norrköping, placerar sig högst av alla svenska företag på den internationella listan Global 100.

Listan rangordnar världens mest ”hållbara” företag och Holmen placerar sig på plats 21. Det är dessutom det enda skogsindustriföretaget på listan:

– Vi är självklart stolta, det ger en boost åt hela organisationen och kommer ju att stärka vårt varumärke gentemot kunderna, säger Lars Strömberg, miljö- och hållbarhetschef på Holmen.

Global 100-listan presenteras årligen vid World Economic Forum i Davos, Schweiz. Ett tiotal parameter har vägts in och på 2017 års lista finns det utöver Holmen tre svenska företag, SEB (plats 46), HM (54) och Ericsson (72). Närmare 5000 bolag i världen har värderats.

11 år sen senast

Holmen har varit med på listan en gång tidigare berättar Lars Strömberg:

– Jag tror det var 2006, vi var väldigt tidiga med att ha öppen hållbarhetsredovisning, men sedan kom andra företag ikapp, det har blivit en allt viktigare konkurrensfråga för företagen, hur produkterna tillverkas, hur personalen mår och så vidare.

Toppar listan gör tyska Siemens, som bland annat har verksamhet i Finspång. Siemenskoncernen har över 300.000 anställda i världen, Holmen har 3000, varav knappt 700 i Norrköpingsområdet. Lars Strömberg vet inte riktigt varför bolaget plötsligt tagit sig in på listan och så högt:

– De har lagt in några nya indikatorer i år i bedömningen, antagligen har vi fått bra resultat där, som vilka krav man ställer på sina leverantörer och hur de jobbar med hållbarhetsfrågor, men jag har inte fått delsiffrorna än så jag vet inte varför vi har klättrat så högt just i år.

Se hela listan här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.