Johan Granås, hållbarhetschef på Iggesunds bruk. Foto: Cissi Eriksson Granér, SVT

Fabriken som tänker vara helt fossilfri inom tio år

Uppdaterad
Publicerad

Världens koldioxidutsläpp måste halveras till 2030 för att vara nere på noll 2050. Det visar FN:s klimatrapport. För att nå FN:s mål krävs enormt stora utsläppsminskningar. Iggesunds bruk är en av få industrier i världen som redan är där. Deras utsläpp av fossila växthusgaser är nästan nere på noll.

På Iggesunds bruk görs kartong som används till förpackningar och där har man kommit långt när det handlar om utsläpp av fossila växthusgaser. Fabriken klassas som en av världens bästa. Det visar alla de utmärkelser och rapporter som fabriken kan stoltsera med.

– De som köper av oss vill veta att produkten är bra så de utvärderar oss. Det görs också många kontroller av tredje part som ger oss betyg utifrån hur vi ligger till. Där ser vi att vi står oss otroligt bra. Dessutom har vi en omfattande myndighetskontroll som ser till vad och hur mycket vi släpper ut. Det finns alltså flera nivåer på kontroller som pekar på att vi är väldigt bra, säger hållbarhetschefen Johan Granås.

Klimat

Har satsat mycket pengar på miljöarbetet

Pappersindustrin har i allmänhet en låg miljöbelastning och Iggesund i synnerhet i jämförelse med andra industrier. De har ett omfattande lab som mäter, utvärderar och utvecklar allt som släpps ut.

– I Iggesund har vi investerat mycket pengar i modern och bra utrustning som gör att vi har tagit ytterligare ett steg och som gör att vi är bra inom vår egen bransch. I framtiden så går det nog att komma mycket längre också.

I pappersindustrins framkant

Hans Norrström är docent och expert i miljöfrågor inom pappersmassaindustrin och har sett en enormt positiv utveckling i branschen och menar att där ligger Iggesunds bruk i framkanten.

– På 80-talet släppte de ut ett kilo koldioxid per ton kartong som produceras. Idag släpper de ut under ett hekto så det har gått väldigt bra och de har kommit väldigt långt, säger han.

Ska ner på noll

– Vi har fortfarande kvar lite fossila koldioxidutsläpp. Vi är kanske till 98 eller 99 procent drivna av biobränsle och det jobbar vi stenhårt med att få bort. Vårt mål är att hamna på absolut noll. Jag skulle vara besviken om vi inte är där om tio år, säger Johan Granås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet