Här värderas VHS-filmen högt

Uppdaterad
Publicerad

VHS-bandspelaren slutar nu att tillverkas och en epok skulle kunna sägas vara över, men Lars Hummer i Hudiksvall märker fortfarande av ett intresse och fyllde nyss på sin samling som består av nästan 50.000 VHS-band.

1978 lanserades VHS-bandspelaren och gjorde det plötsligt mycket enklare att bestämma själv, när och vilken film, man ville se i hemmet. Sedan dess har nya format kommit och blivit mer populära och nu upphör den sista leverantören av VHS-spelare, japanska Funai, med sin tillverkning på grund av minskad efterfrågan.

Dock finns entusiaster kvar. Lars Hummer i Hudiksvall driver en videobutik som är proppfylld med VHS-band.

– För två veckor sedan var jag till Värmland och köpte 3 300 videofilmer. Jag har någonstans mellan 10 000 och 50 000 VHS-filmer, säger Lars Hummer.

VHS förändrade

Lars Hummer tänker inte sörja att tillverkningen av spelare upphör eftersom de är lätta att få tag på begagnade. Däremot tycker han att VHS är det mest revolutionerande formatet för film hittills.

– När VHS kom tittade man tillsammans med kompisar, det var lite lyxigare på den tiden. Nu är det mer köp och släng med film. Då var det familjekvällar som planerades, så är det inte nu, säger han.

Sämre bild en fördel

Lars Hummer tror att efterfrågan på VHS-filmer kommer att finnas kvar eftersom alla filmer inte finns i nyare format. Att bild- och ljudkvalitet är sämre behöver inte alltid vara dåligt, tycker han:

– Vissa gamla skräckfilmer kan man lika gärna titta med dålig bild, det blir lite mer stämning då, säger Lars Hummer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mest läst i Gävleborg 2016

Mer i ämnet